Wat is een Voedselbos
In het nieuwe Voedselbos in het Amsterdamse Bos vind je straks zowel boslandbouw als voedselbos. Wat is precies het verschil?
Een voedselbos lijkt in samenstelling het meeste op een bosrand. Maar dan ontworpen door mensen. Alles wat er in zo’n bos groeit levert wel iets eetbaars op.
Er staan bomen, heesters, struiken en planten. Een mix van hoog tot laag die zichzelf, als het goed is, mooi in stand houdt. Er is schaduw maar ook zon. De bladeren en takken die afvallen en de dode planten, zorgen voor een vruchtbare bodem.
Er is ruimte voor insecten en dieren, die van het bos kunnen leven en elk ook een bijdrage leveren. Bijmesten of bestrijdingsmiddelen zijn niet nodig en horen ook niet thuis in een voedselbos. Voedselbossen passen in deze tijd waarin we meer nadenken over de manier waarop met de natuur en ons milieu omgaan.
Voedselbos en boslandbouw
Ons Voedselbos bestaat uit een combinatie van een voedselbos en boslandbouw (‘agroforestry’). Wat is het verschil?
- Een voedselbos imiteert zo goed mogelijk een natuurlijk bosecosysteem. Door diversiteit aan plantsoorten komt er meer koolstof in de bodem. Er ontstaat er een evenwichtig systeem waardoor een bepaald insect of dier geen plaag kan worden, een gesloten kringloop.
- Boslandbouw kijkt in eerste instantie naar de rol van een boom of een struik door de ogen van een boer. Bij boslandbouw is het doel om de balans terug te vinden tussen productie en ecologie, niet het creëren van een bosecosysteem. In dit beeld passen ook eenjarige gewassen.
Wij hebben de randen van het terrein ingericht als voedselbos. Het hart van het perceel is ingericht als boslandbouwgebied.
Dit ontwerp kunt u ook downloaden als jpg.
Geiten helpen mee
We werken in het Voedselbos samen met de Geitenboerderij. Om te beginnen begrazen de geiten het gras tussen het noordelijke en het zuidelijke deel van het Voedselbos, zie: Ontwerp.
Ook grazen geiten met enige regelmaat in delen van het boslandbouwgebied. Deze combinatie van dierlijke begrazing en akkerbouw stimuleert de wortelgroei en verbetert de bodemstructuur.