Veelgestelde vragen
1. Wanneer zijn de kinderbaden open?
Beide kinderbaden zijn vanaf mei tot en met september van 10:00 tot 19:00 uur gevuld met water bij een buitentemperatuur van boven de 20 graden en bij droog weer. In september is het Groot Kinderbad bij een buitentemperatuur van boven de 20 graden en bij droog weer, alleen in de weekeinden open. Bij grensgevallen wordt per dag overwogen of beide baden (of alleen het Klein Kinderbad) worden gevuld met water. Het water wordt regelmatig ververst en gecontroleerd. Bij twijfel kunt u contact opnemen met De Boswinkel 020 251 7840. Voor kleine kinderen is dit, onder toezicht van begeleiders, een veilige speelmogelijkheid.
2. Zijn de openbare toiletvoorzieningen geopend?
De openbare toiletvoorzieningen in het Amsterdamse Bos zijn heel het jaar door geopend. De toiletten worden tweemaal per dag schoongemaakt. Bij mooi weer blijven de toiletten ook 's avonds open.
In de winterperiode kunnen de openbare toiletten gesloten zijn voor publiek i.v.m. vorstgevoeligheid. Wanneer het vriest zijn onze openbare toiletten dicht. In de winterperiode kunt altijd gebruik maken van de toiletten in De Boswinkel en onze attracties (conform openingstijden). De meeste voorzieningen beschikken over invalidentoiletten.
Zie ook: Plattegrond.
3. Mogen honden loslopen?
Honden zijn welkom in het Bos en mogen op veel plekken vrij loslopen. Waar ze aangelijnd moeten worden of verboden zijn, wordt dat met borden aangegeven. De keuze van de aanlijn- en verbodsgebieden is gebaseerd op flora- en faunabescherming en het vermijden van conflicten met overige bezoekers (bekijk het hier op de kaart).
Waar honden vrij mogen lopen, is het verplicht om je hond onder appèl te houden en niet te laten struinen of jagen door de bospercelen. Uiteraard dient overlast voor andere bezoekers voorkomen te worden. Vooral fietsers, hardlopers en ruiters kunnen last hebben van loslopende honden.
4. Mag ik mountainbiken?
Nee, het fietsen in het Bos is uitsluitend toegestaan op de wegen en paden. Er is geen mountainbikeparcours in het Bos. De reden daartoe is de drukte en de mogelijke conflicten met andere gebruikers. De vele ruiters, fietsers, wandelaars, hondenuitlaters en hardlopers maken het Bos ongeschikt voor mountainbikers.
5. Wanneer is de Boswinkel open?
De Boswinkel is woensdag t/m zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Voor vragen over het Amsterdamse Bos kunt u telefonisch op de reguliere openingstijden (wo-zo: 10-17u) contact opnemen met de Boswinkel: 020-251 7840, of per e-mail: deboswinkel@amsterdam.nl.
6. Is het water geschikt om te zwemmen?
Het water van het Amsterdamse Bos is van uitstekende kwaliteit. In de Grote Vijver is een apart zwemgedeelte afgezet. Zie zwemwater.nl voor de actuele situatie. Kijk op zwemwater.nl voor de waterkwaliteit van de officiële zwemlocatie in de Grote Vijver. Ook zijn er 2 kinderbadjes in het Amsterdamse Bos, zie Zwemwater en kinderbaden voor meer informatie.
7. Wanneer kan ik vissen in de Bosbaan?
U kunt op meerdere plekken uw hengel uitgooien in het Bos. U dient wel een visvergunning op zak te hebben en lid te zijn van de Amsterdamse Hengelsportvereniging. Zie ook: Vissen.
8. Mag ik een feest organiseren?
Neem hiervoor contact op met ons Evenementenbureau, door het aanvraagformulier in te vullen. In de Boskalender vindt u een overzicht van de evenementen in het Bos.
9. Mogen we barbecueën in het Bos?
Update 14 juni 2023: Vanwege aanhoudende droogte is barbecueën tot nader order niet toegestaan op en rond de Heuvel in het Amsterdamse Bos. De percelen met naaldbomen in dit gebied vormen een verhoogd risico op natuurbrand.
Op overige plekken is barbecueën toegestaan in het Amsterdamse Bos, mits andere bezoekers er geen hinder van ondervinden en er geen schade ontstaat. De barbecue moet 5 meter van de bosrand af staan. Plaats hem minstens 50 centimeter boven de grond, zodat het gras niet verschroeit.
U kunt ook gebruik maken van één van de 6 openbare barbecues. Deze staan op de Kleine en Grote Speelweide en de Dagrecreatie. U hoeft zelf alleen nog een rooster (minimaal 45 x 45 cm, maximaal 50 x 50 cm) en houtskool mee te nemen. Wegwerpbarbecues passen ook in deze vaste barbecues. Het is niet toegestaan hout uit het Bos voor de barbecue te gebruiken. Kampvuren en houtskoolvuurtjes zijn verboden.
10. Bestaat het babyboompjes Bos nog?
Ja en nee. In de jaren '70 kon je in het zuidelijk deel van het Amsterdamse Bos een boom adopteren: het zogenaamde baby boompjes bos. Voor 25 gulden werd een boom voorzien van een naamplaatje met de geboortedatum van het kind. De bomen staan er nog. Maar de naamplaatjes zijn in de loop der jaren verdwenen. Helaas kunnen we niet meer traceren welke boom bij welk kind hoort.
11. Kun je een gedenkboom (laten) planten in het Bos?
Het Amsterdamse Bos heeft ooit de mogelijkheid geboden her-/gedenkbomen te plaatsen. Die mogelijkheid bieden wij niet meer omdat de uitvoering en het beheer van de geplante bomen voor problemen bleek te zorgen.
Het Amsterdamse Bos is zorgvuldig ontworpen. Nieuwe locaties voor het planten van bomen zijn daarom niet eenvoudig te vinden. Het planten van bomen in al bestaande bosvakken is vaak ook moeilijk. De wortels van al aanwezige bomen en gebrek aan licht kunnen de groei belemmeren. Bosvakken worden beheerd en onderhouden, waardoor het door omstandigheden mogelijk is dat een herdenkingsboom moet worden gekapt. Daarom is besloten geen nieuwe her-/gedenkbomen te planten in het Amsterdamse Bos.
12. Varen de pontjes?
Kijk op onze veerpontenpagina voor de actuele vaartijden van de ponten van Ome Piet en rederij Oeverloos.
13. Zijn er nog eekhoorns?
Ja, er zijn nog steeds eekhoorns in het Amsterdamse Bos. Tientallen jaren geleden liepen deze dieren over de balkons van de huizen rond het Vondelpark, of klommen in het Bos langs je broekspijpen omhoog. Er was ook een eekhoornvoederplaats in het Bos, waar je vaak eekhoorns kon zien.
Inmiddels staat de eekhoorn in het Bos op eigen benen en kan zelf goed zijn voedsel vinden. Speciale eekhoornbruggen verbinden het Bos met andere groene gebieden, zodat de dieren ook buiten de populatie in het Bos een partner kunnen zoeken. Je kunt het behendige dier dan ook door het hele Bos tegenkomen, maar omdat ze niet meer gevoerd worden, zijn ze schuwer en minder vaak zichtbaar. Tip: kijk in het Bos eens omhoog als je iets kleins uit een boom hoort vallen (zoals een eikel of een takje).
14. Waar staan de picknickbanken in het Amsterdamse Bos?
De picknickbanken staan bij de Boswinkel, het Nieuwe Meer, Groot Kinderbad, Klein Kinderbad, het Doolhof, het Schinkelbos en het Dagrecreatieterrein.
15. Waarom wordt er bij zware regen niet gemaaid op de vrije sportvelden?
Bij zware regenval lopen de maaimachines vast in de modder waardoor de grasmat erg beschadigd. De Flora en faunawet verbiedt maaien bij zware regen ook omdat er dan veel amfibieën, bijvoorbeeld kikkers en ringslangen, in het natte gras zitten.
16. Is commercieel gebruik van het Bos toegestaan?
Nee, het op een commerciële manier gebruik maken van het Amsterdamse Bos is niet toegestaan, tenzij daarvoor schriftelijk toestemming is verleend door de eigenaar (gemeente Amsterdam, Amsterdamse Bos). Voorbeelden van commercieel gebruik zijn commerciële sportieve activiteiten, hondenuitlaatcentrales, foto- en filmopnames en evenementen.
Voor het organiseren van evenementen en foto- en filmopnames kun je contact opnemen met het Evenementenbureau. Voor overige commerciële activiteiten kun je contact opnemen met de Boswinkel, of vul het in Aanvraagformulier Toestemming. Aan de toestemming kunnen voorwaarden verbonden zitten.
17. Kan ik een plattegrond van het Amsterdamse Bos downloaden?
Op onze digitale plattegrond vindt u o.a. de attracties, horecagelegenheden en routes in het Bos. U kunt ook een PDF van de plattegrond downloaden: Plattegrond Amsterdamse Bos.
18. Waar wordt in het Amsterdamse Bos gestrooid bij gladheid?
Het Amsterdamse Bos sluit zich aan bij het beleid van de gemeente Amstelveen als het gaat om gladheidbestrijding. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de doorgaande autoroute en de andere wegen.
19. Waar staan waterhappers in het Bos?
In het Amsterdamse Bos kunt u op verschillende plekken water tappen, bij waterhappers en watertappunten. Bekijk de locaties op deze kaart: Watertappunten Amsterdamse Bos.
20. Waar vind ik een AED in het Bos?
Bij diverse attracties, zoals de Geitenboerderij en de Boswinkel, is een AED aanwezig, zie: AED's in het Amsterdamse Bos.
Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.
21. Mag je Amerikaanse rivierkreeften vangen in het Bos?
In het Amsterdamse Bos komt de Amerikaanse rivierkreeft voor. Deze uitheemse rivierkreeften staan sinds 2016 op de Unielijst van invasieve exoten, omdat ze schade toebrengen aan de biodiversiteit en ecosystemen.
Vissen op de Amerikaanse rivierkreeft met een hengel is toegestaan, mits u in het bezit bent van een visvergunning voor het betreffende viswater en vistuig. Het is toegestaan de dieren mee te nemen, maar dit raden we af om verdere verspreiding te voorkomen. Neemt u ze niet mee, dan moeten ze teruggezet worden in hetzelfde water, het is namelijk niet toegestaan de dieren uit te zetten in andere wateren. Neemt u ze wel mee, dan moet u ten alle tijden aannemelijk kunnen maken dat het transport niet leidt tot verdere verspreiding.
Het Rijk is verantwoordelijk voor de aanpak van uitheemse rivierkreeften. Kijk voor meer informatie op https://www.rijnland.net/over-rijnland/wat-doet-rijnland/schoon-en-gezond-water/rivierkreeften.
22. Waarom zijn er muskusrattenklemmen in het Amsterdamse Bos?
Het Amsterdamse Bos is een ideale woonplek voor de muskusrat. Helaas brengt het dier schade aan zijn omgeving. In de Waterwet 2011 is vastgelegd dat waterschappen alle dijken, oevers en kanalen moeten beschermen tegen de schade van muskus- en beverratten. Het hoogheemraadschap van Rijnland is in het Amsterdamse Bos verantwoordelijk voor naleving van deze Waterwet.
De schade door muskusratten is op dit moment alleen te voorkomen door de muskusratten te vangen. In het Amsterdamse Bos kunnen dan ook bij alle dijken, oevers en kanalen muskusratklemmen in de oever onder water liggen. Ze zijn herkenbaar aan een houten of metalen piketpaaltje bij de waterkant met een oranje top.
Ziet u een muskusrat of heeft u vragen, neem dan contact op met Muskusrattenbeheer via 030-634 57 56 (tijdens kantooruren) of online via hdsr.nl/muskusrattenbeheer. Kijk voor meer informatie op de website van Rijnland.
23. Waar kan ik terecht voor verloren of gevonden voorwerpen?
Gevonden voorwerpen die worden afgegeven in de Boswinkel, ons beheerkantoor of aan de boswachter, gaan in principe altijd naar de gemeente Amstelveen.
Op de website van de gemeente Amstelveen staat aangegeven wat u kunt doen als u een voorwerp heeft verloren of gevonden, zie: https://www.amstelveen.nl/bestuur-organisatie/publicatie/melding-compliment-of-klacht_melding-doen_verloren-of-gevonden-voorwerpen.
Bent u uw fiets vergeten of verloren in het Amsterdamse Bos, of denkt u dat hij is verwijderd? Neem contact op met de Boswinkel: 020-251 7840 (wo-zo 10-17u). Houd daarbij de gegevens van de fiets bij de hand, zoals merk/kleur fiets, heren/damesfiets, framenummer, locatie, foto. Mailen kan ook, stuur voorgaande informatie naar: boswinkel@amsterdam.nl.
24. Zijn er lockers voor hardlopers in het Bos?
Let op! Momenteel zijn de kluisjes buiten gebruik vanwege een storing. Het is nog onbekend tot wanneer dit duurt.
Ja, naast Restaurant De Bosbaan kunt u uw (sport-)jasje en bidon tijdelijk opslaan in een locker. Een locker is maximaal 24 uur te huur. Vanaf 17 mei 2024 zijn de huurvoorwaarden van de kluisjes als volgt:
- Tarief voor de eerste 3 uur: EUR 1,- per uur
- Tarief na de eerste 3 uur: EUR 0,50 per uur
- Huurtarief hele dag: EUR 5,-
U betaalt ter plekke met uw mobiele telefoon (via QR-code). Als 24 uur is verstreken dan kunt u na bijbetalingen van 5 euro de locker alsnog zelf openen.
De kluisjes moeten dagelijks voor 23.00 uur leeggehaald worden. Spullen die ’s avonds om 23.00 uur nog in de kluisjes liggen halen we eruit en bewaren we 2 weken voor u. U kunt uw spullen ophalen bij de Boswinkel, tijdens openingstijden, op vertoon van uw identiteitsbewijs en tegen betaling van EUR 25.
Op woensdagen worden alle lockers die langer dan 24 uur in gebruik zijn leeggehaald. Achtergebleven spullen worden 2 weken in De Boswinkel bewaard. Gaat de locker niet meer open of zijn er andere problemen, neem dan contact op met De Boswinkel.
De lockers zijn bedoeld voor het tijdelijk opbergen van persoonlijke spullen tijdens een bezoek aan het Bos. Ander gebruik is niet toegestaan. Het gebruik van de lockers is op eigen risico. De gemeente Amsterdam, het Amsterdamse Bos, is niet aansprakelijk voor het gebruik van de lockers, niet voor de spullen die erin zijn opgeborgen of de schade.
25. Kan ik hout kopen?
In bezoekerscentrum de Boswinkel zijn onder andere vogelhuisjes en krukjes gemaakt van hout uit het Bos te koop. Voor stammen, planken en balken uit Amsterdam organiseert de gemeente een houtveiling. Kijk hiervoor op amsterdam.nl/houtveiling.
26. Kun je schaatsen in het Bos als er ijs ligt?
Het Amsterdamse Bos doet geen controle op de kwaliteit van het ijs op het water. Schaatsen raden we dan ook af. Wilt u wel schaatsen dan is dit op eigen risico.