Zomer in het Bos
Op donderdag 20 juni is de astronomische zomer begonnen. De natuur verandert mee met de seizoenen, zo ook het Amsterdamse Bos. Nieuwsgierig wat er allemaal in het Bos gebeurt tijdens de warme maanden? Onze Boswachter Claudia maakte een mooi lijstje van zomerse Bosverhalen die je waarschijnlijk nog niet kent. Lees snel verder!
De exactheid van vlinders
Vlinders staan bekend om hun gracieuze verschijning, wat te danken is aan hun symmetrische vleugels en delicate bouw. Deze prachtige insecten vormen een belangrijk onderdeel van de natuur en zijn zeer kieskeurig in hun leefomgeving.
In het Amsterdamse Bos bloeit de pinksterbloem, die een thuis biedt aan het oranjetipje. Daarnaast vestigt de citroenvlinder zich vooral op sporkehout en wegedoorn. Wanneer een organisme afhankelijk is van een specifieke plant, noemen we dit een 'waardplant'. Maar waarom zijn de vlinders afhankelijk van deze planten? Dit heeft te maken met de voeding van de rupsen. Rupsen zijn namelijk per soort beperkt aan het aantal plantensoorten die ze kunnen eten. Daarnaast heeft het te maken met overleving en camouflage. De kleur en de vorm van een plant kunnen de vlinder helpen om zich te verbergen voor vijanden. De vlinders hebben deze planten dus nodig om te overleven, wat betekent dat we bepaalde plantensoorten nodig hebben om diverse vlindersoorten te behouden.
De zomer is het seizoen van de vlinders! Loop eens langs het zuidelijke deel van het Bos, waar ook de Schotse hooglanders te vinden zijn, en geniet van de fladderende vlinders in de natuur.
Adrian Coleman via Getty Images
Zoek de verschillen
Als je besluit langs de zuidkant van het Amsterdamse Bos te wandelen, neem dan zeker de tijd om de verschillende wateren te verkennen. Hier kun je libellen en juffers spotten – al zijn deze soms wel lastig te onderscheiden. Wij helpen je een handje! Libellen herken je aan hun grote, robuuste lijf; ze zijn dan ook de grootste insecten van Nederland. Juffers daarentegen lijken op elegante elfjes met hun slanke, bijna onzichtbare lichamen. Zie het verschil maar eens op de afbeelding hieronder.
Wil je het Bos vanaf het water ontdekken? Ga dan op reis met onze Fluistervink!
Links: Waterjuffer, Phatdoatan via Getty Images
Rechts: Platbuiklibelle, Ulrick Leone via Getty images
Microscopische zuurstofproducenten
Wanneer je langs de wateren in het Amsterdamse Bos loopt, valt het je vast op dat het water groen of blauw gekleurd is. Dit komt door de algen. Algen zijn een essentieel en veelzijdig onderdeel van ons ecosysteem, met tal van voordelen voor zowel het milieu als de mens. Deze microscopische organismen, die zowel in zoet als zout water voorkomen, zijn krachtige producenten van zuurstof, verantwoordelijk voor meer dan 50% van de zuurstofproductie op aarde.
Daarnaast spelen algen een belangrijke rol in de voedselketen, het is namelijk de primaire voedselbron voor vele aquatische organismen. Recent onderzoek wijst ook op het potentieel van algen als duurzame energiebron, doordat ze gebruikt kunnen worden voor de productie van biobrandstoffen. Daarnaast bevatten algen waardevolle voedingsstoffen, zoals omega-3 vetzuren, eiwitten, en vitamines, wat ze tot een gezonde toevoeging aan ons dieet maakt.
Zwemmen in het Amsterdamse Bos
Sommige algen kunnen schadelijke stoffen produceren die gevaarlijk zijn voor zowel mens als dier. Het is daarom belangrijk om waakzaam te zijn en alleen te zwemmen of je hond te laten zwemmen in gebieden die als veilig zijn aangemerkt. Wil je op de hoogte blijven van aanbevolen zwemplekken in het Amsterdamse Bos? Bekijk dan ‘zwemmen in het Bos’ voor de meest actuele informatie.
Boombewonende jagers
Een klein, bijzonder zoogdier dat actief is in de zomer, is de vleermuis. Deze schattig ogende vlieger is het enige zoogdier dat kan vliegen. Hij jaagt ’s nachts voor zijn voedsel, dat bestaat uit insecten zoals muggen en motten. Hierbij gebruiken ze echolocatie om hun prooi te vangen. Een behendige jager dus, maar de vleermuis eet het liefst wat hem ‘voor de vleugels’ komt in plaats van op jachtexpeditie te trekken. Verder voedt hij zich in de zomer met fruit en nectar.
Ook in het Amsterdamse Bos kun je dit zoogdier vinden. De vleermuizen die hier voorkomen noemen we ook wel boombewonende vleermuizen – de naam zegt het eigenlijk al. Vleermuizen die zich vesten in bomen, zoals de watervleermuis, ruige dwergvleermuis en rosse vleermuizen, kun je wellicht in het Bos tegenkomen.
Wat doet de warmte met het Bos?
Boswachter Pieter en Ecoloog Sasja vertellen iets over de invloed van warmte in het Amsterdamse Bos. Zo vertellen ze je iets over Schotse hooglanders, de wespspin en meer!