Pad tot huidige pagina

Stem van het Bos: Broeihopen voor de ringslang

De ringslang is ongevaarlijk en niet giftig voor de mens. Het is een schuwe soort die bij directe bedreiging zelden bijt. Ze danken hun naam aan de gele vlekken aan weerszijden van de hals en achter de kop, aan de bovenkant vloeien die soms samen en lijken op een ring. De ringslang kan ongeveer 1 meter lang worden, eet voornamelijk kikkers en is sterk aan water gebonden.

De ringslang heeft een warme plek nodig om eieren uit te laten komen. Om de ringslang en dus de natuur een handje te helpen leggen we broeihopen aan. Dat doen we al 30 jaar.

Zo krijgen we een goed beeld van de populatie en verspreiding. In het voorjaar leggen we de broeihopen aan, in het Bos zo’n 20 stuks. Een broeihoop bestaat uit een mengsel van mest, houtsnippers en grond. Ongeveer in juni zet de ringslang haar eieren af in de broeihopen en zo’n 6 weken later kruipen de jonge ringslangen uit het ei.  In het najaar inventariseren we de broeihopen en tellen we de achtergebleven eierschalen en niet-uitgekomen eitjes.

De ringslang stelt namelijk hoge eisen aan de inrichting van zijn leefgebied. Als er ringslangen in een gebied aanwezig zijn, betekent dit dat het gebied een hoge natuurwaarde heeft. Daar profiteren ook veel andere diersoorten van. Mede dankzij zorgvuldig beheer is het Amsterdamse Bos één van de belangrijke leefgebieden voor de ringslang in het westen van ons land. Nergens in en rond Amsterdam worden zoveel eieren gevonden als juist hier.

Meer lezen over de ringslang in Amsterdam? Kijk op Ringslang - Gemeente Amsterdam

Header door Ejeej

Stem van het Bos

Het Amsterdamse Bos kent vele geluiden en verhalen: het ritselen van blaadjes in de wind, de roep van een uil, het klapperen van vleugels of het gekraak van takjes. Maar ook enthousiaste stemmen van Bosbezoekers of een overvliegend vliegtuig. Klanken van dichtbij of veraf, hoge en lage, harde en zachte.

Het Bos heeft ons veel te vertellen. In de rubriek Stem van het Bos brengen we deze verhalen van het Amsterdamse Bos in beeld. Zo ontdekken wat we van dieren, planten en elementen kunnen leren.