Pad tot huidige pagina

Herfst in het Bos

Op maandag 23 september is de astronomische herfst begonnen. De natuur verandert mee met de seizoenen, zo ook het Amsterdamse Bos. Nieuwsgierig wat er allemaal in het Bos gebeurt tijdens de herfstmaanden? Onze Boswachter Olav maakte een mooi lijstje van Bosverhalen uit het najaar die je waarschijnlijk nog niet kent. Lees snel verder!

Paddenstoelen: een verborgen wereld onder de bomen

De herfst is het seizoen bij uitstek voor paddenstoelen. Overal in het Bos schieten ze uit de grond, in allerlei vormen, kleuren en maten. In het Amsterdamse Bos kun je bekende soorten vinden zoals de iconische rode vliegenzwam met zijn witte stippen (Bosicoon van oktober 2024!), maar ook de minder bekende elfenbankjes, die als kleine schijfjes tegen boomstammen groeien.

Elk type paddenstoel heeft een unieke rol in het ecosysteem. Ze helpen bij het afbreken van organisch materiaal, zoals dode bladeren en takken, en zetten dit om in voedingsstoffen die de bodem verrijken. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor het welzijn van de bomen en planten in het Bos. Paddenstoelen zijn niet alleen essentieel voor de gezondheid van het Bos, maar vormen ook een belangrijke voedselbron voor verschillende dieren, waaronder slakken en sommige knaagdieren.

Ondergronds netwerk

Een interessant feitje over paddenstoelen is dat het deel dat wij zien, slechts het ‘vruchtlichaam’ is. Onder de grond zit een uitgebreid netwerk van mycelium, dat kan worden vergeleken met de wortels van planten. Dit mycelium kan enorme oppervlakten bedekken en vormt de ‘ondergrondse schakel’ van het Bos. Het verbindt bomen en planten met elkaar en helpt hen zelfs om voedingsstoffen uit te wisselen. Zo is het Bos, zonder dat we het vaak doorhebben, constant in verbinding met zichzelf.

Foto door Tom Zwerver.

De grote trek

Als de dagen korter worden, start de grote vogeltrek. Vogels die in noordelijke gebieden hebben gebroed, trekken zuidwaarts om de winter door te brengen in warmere streken. Het Amsterdamse Bos is tijdens deze reis een belangrijk rustpunt. Trekvogels zoals de koperwiek, een kleine maar opvallend gekleurde vogel, en de roodborst maken hier een tussenstop om aan te sterken voordat ze hun reis voortzetten. Ook grotere vogels, zoals de grutto, maken gebruik van het Bos als toevluchtsoord.

De herfstperiode is daarmee een bijzonder moment voor vogelspotters. Het vroege ochtendlicht en de schemering bieden de beste kans om deze vogels te observeren. Het Bos is rijk aan zaden, bessen en insecten, een feestmaal voor de vogels die energie nodig hebben voor hun lange vlucht. Naast het verstrekken van voedsel en beschutting biedt het Amsterdamse Bos ook een veilige haven, ver weg van menselijke drukte, waar deze reizigers even tot rust kunnen komen.

Foto door RolfAasa van Getty Images Signature.

Voorbereiding op de winterslaap

Naast de trekvogels zijn er ook tal van dieren die in het Bos blijven en zich voorbereiden op de koude maanden. De herfst is voor deze dieren een belangrijke tijd om voedsel te verzamelen en zich voor te bereiden op de winter. Zo verzamelen eekhoorns nootjes en zaden, die ze verstoppen op verschillende plaatsen in het Bos. Met een scherp geheugen weten ze in de winter precies waar ze deze voorraad kunnen terugvinden. Egels, die zich voorbereiden op een diepe winterslaap, zoeken extra voedsel om voldoende vetreserves op te bouwen. Dit vet helpt hen om de lange wintermaanden, waarin ze nauwelijks bewegen en hun hartslag enorm vertraagt, door te komen.

Foto door Tom Zwerver.

De leukste herfstuitjes

Wil je de herfst in het Bos beleven? Wij hebben een aantal betoverende herfstuitjes in de Boskalender staan. Ook kun je nu de unieke herfstvaart op de Fluistervink ervaren onder het verkleurende bladerdek door. Deze knusse rondvaart wordt begeleid door een schipper die bijzondere verhalen deelt over het Bos, terwijl je de transformatie van de natuur beleeft.

Bezoek de Boskalender