Pad tot huidige pagina

Liefde in het Bos

De romantiek start vroeg in het Bos! Welke bloeiers en dieren kun je in januari en februari spotten in het Amsterdamse Bos? Dat lees je hier.

Roffelende spechten en roepende uilen

Als je goed luistert, hoor je het liefdeslied van de specht. Met hun snavel roffelen ze op de bomen om een partner te vinden. Het klinkt misschien stoer, maar het is pure romantiek. In de wintermaanden, zelfs al vanaf december, laten ook uilen zich horen. Ze "baltzen," wat betekent dat ze met hun roep een partner lokken. Vooral in de schemering kun je dit mysterieuze geluid horen.

Bron video: Vroege Vogels op Youtube

Graven voor de liefde: de mol

Kijk je naar de grond? Daar zie je waarschijnlijk veel molshopen. Dit is een typisch beeld in januari en februari! Deze hoopjes aarde zijn namelijk het werk van mannetjesmollen, die nu fanatiek tunnels graven om bij de gangen van een vrouwtje te komen. Het is een zware klus, want een mol kan wel tientallen meters graven in een korte tijd. Maar ze zijn vastberaden, want de liefde is hun drijfveer!

Als je goed kijkt, kun je soms zelfs de patronen van de gangen zien in de grond. Een mooi bewijs van hoe actief deze dieren zijn - zelfs in de winter.

De mol is uitgeroepen tot het Bosicoon van januari 2025! Lees meer over onze hoopvolle Bosbewoner in dit artikel.

Bron afbeelding: Dayice via Getty Images.

Vleermuizen slapen samen

In holletjes en speciale vleermuiskasten hangen vleermuizen dicht tegen elkaar aan. Samen houden ze warmte vast tijdens hun winterslaap, een periode waarin ze hun energie besparen om de koude maanden door te komen. Vleermuizen slapen soms met tientallen tegelijk op een veilige plek, zoals in boom.

Winterbloeiers als voorbode van de lente

De liefde in het Bos is niet alleen te zien bij dieren. De natuur laat zich ook van haar romantische kant zien. De hazelaar bloeit al. Zijn gele katjes zwaaien zachtjes in de wind en geven een vleugje kleur aan het winterbos.

De bloei van de hazelaar heeft een belangrijke functie. De katjes bevatten het stuifmeel dat door de wind wordt verspreid. Zo worden de kleine, rode vrouwelijke bloemen – nauwelijks groter dan een speldenknop – bestoven. Als dat lukt, groeien er later hazelnoten aan de struik. Deze zijn een belangrijke voedselbron voor dieren, zoals eekhoorns, vogels en muizen.

De hazelaar is dus niet alleen mooi om te zien, maar ook een teken dat de lente niet ver weg meer is. Het is de natuur die zachtjes wakker wordt, precies op tijd om de dieren te ondersteunen in hun zoektocht naar liefde.

Bron afbeelding: Pixabay.

Liefde vinden tijdens een winterse Boswandeling

De liefde in het Bos is overal, je moet het alleen zien en horen. Trek warme schoenen aan, neem een thermosfles mee, en laat je verrassen door wat het Bos in de winter te bieden heeft. Onze winterwandeling door het Amsterdamse Bos is de perfecte manier om de romantiek van de natuur te ontdekken. Je hoort het roffelen van de spechten, ziet de molshopen van drukke mollen, en misschien spot je zelfs de eerste bloeiende hazelaar.

Volg de Winterwandeling via de Amsterdamse Bos-app.

Hoofdbeeld door Henk van 't Land.