Pad tot huidige pagina

Bosicoon: winterkoning

Denk je aan het Amsterdamse Bos dan schieten al gauw enkele beelden te binnen. Schotse Hooglanders, de Heuvel, de Bosbaan, eekhoorns. In nieuwsbrief-rubriek 'Bosicoon' geven we de iconen van het Bos een podium. Deze keer richten we de spotlight op een klein vogeltje met een grote stem: de winterkoning!

Een meester van beschutte plekjes

De winterkoning houdt van beschutte, dichte begroeiing. Braamstruiken, kreupelhout en stapels takken zijn zijn favoriete schuilplaatsen. Hier bouwt hij zijn opvallende bolvormige nest, vaak verstopt tussen bladeren of tegen een boomstam. Het mannetje bouwt soms meerdere nesten om indruk te maken op zijn partner, die vervolgens het beste nest kiest om haar eieren in te leggen.

Dit kleine vogeltje komt overal in Nederland voor, zolang er maar voldoende beschutting is. Hij voelt zich thuis in bosrijke gebieden, maar wordt ook vaak gespot in woonwijken met veel groen, moerassen en duinen vol struikgewas. Zelfs in groene binnensteden duikt de winterkoning op. De stelregel is simpel: hoe meer struiken, bomen en natuurlijke hoekjes, hoe groter de kans dat hij zich laat zien.

Altijd actief, zelfs in de winter

Ondanks zijn naam is de winterkoning geen typische wintervogel. Hij blijft het hele jaar door in het Bos en trotseert zelfs koude winters. In deze tijd zoekt hij naar insecten, larven en spinnetjes tussen afgevallen bladeren en mos. Zijn aanpassingsvermogen maakt hem een echte overlever, zelfs als het vriest.

Beeld door Cynthia Pallandt.

Waarom hij een icoon is

De winterkoning is een symbool van veerkracht en doorzettingsvermogen. Zijn energieke karakter en melodieuze zang brengen leven in het Bos, zelfs in de donkere wintermaanden. Dit kleine vogeltje herinnert ons eraan dat zelfs de kleinsten een grote impact kunnen hebben. Benieuwd of je de magische klank van dit beestje kunt herkennen? Klik dan op de video hieronder.

Tip: spot de winterkoning!

Wil je de winterkoning zelf zien? Loop rustig langs de dichtbegroeide delen van het Bos en let op snelle bewegingen tussen de takken. Zijn opstaande staart en snelle, nerveuze gedrag maken hem gemakkelijk te herkennen. En als je geluk hebt, trakteert hij je op zijn prachtige zang – een moment om nooit te vergeten.

Meer leuke natuurfeitjes met jouw vrienden en familie delen?

Het Amsterdamse Bos is rijkelijk gevuld met bijzondere organismen. Daarom delen wij elk maand een Bosicoon (een soort 'werknemer van de maand'). Word de slimste thuis en lees de hele reeks! Bekijk de gehele serie Bosiconen hier (opent in nieuw venster).

Hoofdbeeld door Cynthia Pallandt.