Pad tot huidige pagina

Bosicoon: de houtsnip

Denk je aan het Amsterdamse Bos dan schieten al gauw enkele beelden te binnen. Schotse Hooglanders, de Heuvel, de Bosbaan, eekhoorns. In nieuwsbrief-rubriek 'Bosicoon' geven we de iconen van het Bos een podium. Eind maart 2025 is ons Bosicoon niemand minder dan de houtsnip. Wat weet jij over deze ronde grondbroeder?

De houtsnip (Scolopax rusticola) is een schuwe, goed gecamoufleerde vogel die voorkomt in vochtige loof- en gemengde bossen met een rijke ondergroei. Zijn verenkleed, met patronen die lijken op een bosbodem bedekt met dode bladeren, biedt uitstekende camouflage in zijn natuurlijke leefomgeving.

Camouflage van de houtsnip

Kwetsbare grondbroeders

Tijdens het broedseizoen, van maart tot juli, nestelt de houtsnip op de grond tussen bladeren en struiken. Dit maakt hem kwetsbaar voor verstoring door wandelaars en loslopende honden. Wanneer het nest wordt verlaten door verstoring, lopen eieren en kuikens gevaar door blootstelling aan kou of roofdieren.

Om de houtsnip en andere grondbroeders te beschermen, is het essentieel dat bezoekers van het Amsterdamse Bos op de paden blijven, honden aan de lijn houden en afgezette broedgebieden respecteren. Door deze eenvoudige maatregelen te volgen, dragen we bij aan het behoud van de biodiversiteit en zorgen we ervoor dat de houtsnip kan blijven voortbestaan in dit gebied.

Ware brokkenpiloten

De houtsnip staat bekend om zijn neiging om tegen ramen en gebouwen te vliegen tijdens de trekperiodes. Deze botsingen worden toegeschreven aan het feit dat de houtsnip moeite heeft met het inschatten van afstanden tot obstakels, wat hem de bijnaam 'brokkenpiloot' heeft opgeleverd.

Goede dansers

De houtsnip is een uitstekende danser. Zoals te zien is op de onderstaande video, bewegen de vogels hun lijf op en neer. Er wordt vooral gegist waarom houtsnippen zich af en toe stuiterend voortbewegen. De meest gangbare verklaring is dat de beweging druk uitoefent op de grond om wormen of insecten te detecteren. Andere theorieën, zoals angstreactie, nabootsing van bladeren of schaduwen, worden als minder waarschijnlijk beschouwd.

Weer andere biologen beargumenteren dat sommige dieren zichzelf opzettelijk opvallend maken voor roofdieren als verdedigingsmechanisme. Dit wordt gezien als een signaal van "onprofitabiliteit", wat betekent dat het roofdier de jacht waarschijnlijk zal opgeven.

Soms blijft de natuur dus een raadsel, maar leuk om te zien is het in ieder geval!