Pad tot huidige pagina

Verbetering waterkwaliteit Amstelveense Poel

28 augustus 2024

Het water in de Amstelveense Poel is niet helder en heeft last van te veel (blauw)algen.In samenwerking met de gemeentes Amsterdam en Amstelveen werkt Hoogheemraadschap van Rijnland aan verbetering van de waterkwaliteit en versterking van de lokale natuur van de Amstelveense Poel. Provincie Noord Holland draagt financieel bij.

Om te onderzoeken of de geplande maatregelen bijdragen aan verbetering van de waterkwaliteit, voeren we eerst een pilot uit in de Kleine Poel, aan de zuidkant van de Amstelveense Poel. Na uitvoering van de maatregelen monitoren we de waterkwaliteit voor een periode van minimaal 3 jaar. De doorgang over het water van de Amstelveense Poel naar de Kleine Poel is afgesloten voor de duur van de pilot.

Baggeren

Een van de maatregelen van de pilot houdt in dat we de Kleine Poel baggeren. In de Kleine Poel halen we de bagger van de bodem en brengen vervolgens een laag zand aan op de bodem. Deze schone bodem zorgt ervoor dat er minder voedingsstoffen uit de bodem in het water komen, waardoor er minder algen kunnen groeien.

De baggerwerkzaamheden starten in september en duren ongeveer tot begin 2025. We richten een werkterrein in aan de zuidoostelijke oever van de Kleine Poel. Voor fietsers en wandelaars geldt misschien een omleiding. Die wordt ter plaatse aangegeven. Het baggeren gebeurt grotendeels emissieloos. De elektriciteit waar de baggermachines op werken wordt ter plaatse opgewekt met waterstof.

Aanleg natuurvriendelijke oevers

Een andere maatregel is het aanleggen van natuurvriendelijke oevers, oevers waar water geleidelijk overgaat in land. Met een diversiteit aan oeverplanten en waterplanten is het een ideale plek voor vissen, vogels, amfibieën, kikkers, padden, insecten en kleine zoogdieren. Zij vinden er hun voedsel, schuilen, groeien op en planten zich voort. Natuurvriendelijke oevers dragen bij aan verbetering van de waterkwaliteit en versterken de lokale natuur.

Andere maatregelen

Voorafgaand aan het baggeren en de aanleg van de natuurvriendelijke oevers hebben we al andere maatregelingen getroffen om de waterkwaliteit in de Amstelveense Poel te verbeteren. Zo hebben we in de oeverlandjes van de Kleine Poel een kleine poel gegraven om de overgang van land naar water te verbeteren. Ook hebben we een defosfateringsinstallatie geplaatst bij de inlaat van water het Bos in. Het water stroomt vanuit de Nieuwe Meer via de Hoornsloot de Amstelveense Poel in. De defosfatiseringsinstallatie zorgt ervoor dat er minder fosfaat in het water zit dat de Poel instroomt. Minder fosfaat betekent minder voedingsstoffen die kunnen leiden tot te grote algengroei.

Kom een kijkje nemen vanaf het water

Op zaterdag 19 oktober vaart er elk uur een open rondvaartboot langs de pilot in de Kleine Poel. Tijdens de vaarttocht vertelt de projectleider van Rijnland meer over de werkzaamheden. Een boswachter of ecoloog van het Amsterdamse Bos vertelt over het natuurgebied. Deelname aan de rondvaart is gratis. Houd deze pagina van Rijnland in de gaten voor de inschrijving en locatie: Waterkwaliteit Amstelveense Poel - Hoogheemraadschap van Rijnland.