Pad tot huidige pagina

Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups

Laatste update: 22 april 2025
22 april 2025

De bestrijding van de eikenprocessierups begint weer. Dit beestje verliest in de zomer haren die je niet met het blote oog kunt zien, maar die enorme jeuk en uitslag kunnen veroorzaken. In het Amsterdamse Bos experimenteren we dit jaar met natuurlijke bestrijding van deze rups.

In het Amsterdamse Bos willen we de overlast van de rupsen verminderen en de biodiversiteit in het gebied bevorderen. Dat doen we door het versterken van bestaande natuurlijke processen. Een mooi voorbeeld van een ‘nature based solution’.

Natuurlijke vijanden trainen

We trainen twee natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups om de rups te herkennen, de sluipwesp en de sluipvlieg. We plaatsen speciale kasten in eikenbomen. Daarin zitten oude nesten met eitjes van de eikenprocessierups, en ook eitjes van de sluipwesp en de sluipvlieg. De sluipwespen en sluipvliegen die uit de poppen komen, kunnen door de geperforeerde gaatjes van de kast naar buiten vliegen. Zo kunnen ze de vrije natuur in om zich voort te planten en de volgende generatie eikenprocessierups te parasiteren. Ze eten de processierups of vlinder niet op, maar leggen hun eitjes op de processierups. Vervolgens eten de larven van de sluipwespen en sluipvliegen de processierups van binnenuit op.

De eikenprocessievlinders die in de kast uitkomen zijn groter dan de gaatjes van de geperforeerde plaat en zitten daardoor gevangen. Dit zorgt ervoor dat zij zich niet in de vrije natuur kunnen voortplanten en dus geen nieuwe generatie kunnen starten.

Soortenrijke omgeving

Een natuurlijke leefomgeving waarin veel verschillende soorten leven, helpt om te voorkomen dat één soort de overhand krijgt. Om behalve sluipwespen en sluipvliegen ook andere insecten en dieren aan te trekken in de buurt van eikenbomen, zorgen we sinds een aantal jaren dat er speciale bloemen en groen rond eikenbomen staat. We maaien niet of nauwelijks onder de eikenbomen. Ook hebben we nestkasten opgehangen, om het leefgebied extra aantrekkelijk te maken voor koolmezen, pimpelmezen en vleermuizen.

Verwijderen nieuwe nesten

Net als voorgaande jaren monitoren we de eikenbomen op aanwezigheid van nieuwe nesten. Die nesten halen we weg vanaf ongeveer eind mei, op het moment dat de rupsen van de eikenprocessierups hun brandharen ontwikkelen. Dat doen we met een soort grote stofzuiger of met de hand. Plekken waarvan we weten dat er veel nesten zijn, en waar veel mensen rondlopen, zijn als eerst aan de beurt.

Marterkasten

Als onderdeel van de bestrijding van de eikenprocessierups van de afgelopen jaren staat verspreid over het Bos een aantal feromoonkisten. Doel van die kisten is ook het aantrekken van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Deze kisten verwijderen we nu. Van het hout van de kisten maken we nestkasten voor marters in het Bos.

Bestrijdingsmethoden in de stad

In andere gebieden in Amsterdam bestrijden we de eikenprocessierups op dezelfde wijze als vorig jaar, door het gebruik van nematoden. Wilt u daar meer over lezen, kijk dan De eikenprocessierups kruipt uit z’n ei: tijd voor actie - Gemeente Amsterdam

Meer weten

Kijk ook eens op Eikenprocessierups - Amsterdamse Bos.