Pad tot huidige pagina

Kunstproject 'Levende Aarde' draait proef in Amsterdamse Bos

In het kunstproject Levende Bodem, nu te zien in het Amsterdamse Bos, wordt de ondergrondse wereld van de bodem zichtbaar gemaakt door middel van levende sculpturen. Het project benadrukt het belang van een gezonde bodem voor natuurontwikkeling en klimaatadaptatie.

De kunstinstallatie van landschapsarchitecten Jean-François Gauthier en Eva Willemsen en architect Alexander Beeloo bestaat uit kolommen van zelfgemaakte 'bakstenen'. De stenen zijn in september 2024 gemaakt met verschillende materialen uit het Amsterdamse Bos zelf, zoals klei en zand, en zaden uit het Dr. Jac. P. Thijssepark.

Het project bevindt zich op het snijvlak van architectuur en land-art. Door de natuur het bouwwerk langzaam over te laten nemen, ontstaat er een dynamisch kunstwerk dat voortdurend verandert. Zaden en organisch materiaal zijn toegevoegd aan de kolommen, waardoor de natuur direct deel wordt van het kunstwerk.

De installatie maakt het publiek bewust van de problemen in het Nederlandse landschap, zoals droogte en verlies aan biodiversiteit door klimaatverandering. Door het gebruik van lokaal materiaal en de nadruk op duurzaamheid, is Levende Bodem een krachtig voorbeeld van hoe kunst kan bijdragen aan ecologisch herstel.

Het project laat zien dat de bodem een sleutelrol speelt in het ecosysteem van het Amsterdamse Bos, een gebied dat snel is uitgegroeid tot een rijk boslandschap met soorten die typisch zijn voor oude bossen.

De kolommen zijn geplaatst op deze locatie (Google Maps-link) aan de Nieuwe Meerlaan. De komende periode monitoren we het werk en de uiteindelijke bijdrage aan de bodem, het ecosysteem en de biodiversiteit.

Met dank aan het Dr. Jac. P. Thijssepark en deelnemers aan verschillende workshops in september 2024.