Gastblog van het Amsterdamse Bos - Bijdragen februari 2021
Filter op categorie
Bijdragen uit het archief
- Bijdragen juni 2022
- Bijdragen juni 2021
- Bijdragen mei 2021
- Bijdragen april 2021
- Bijdragen februari 2021
- Bijdragen januari 2021
- Bijdragen december 2020
- Bijdragen oktober 2020
- Bijdragen september 2020
- Bijdragen augustus 2020
- Bijdragen mei 2020
- Bijdragen april 2020
- Bijdragen februari 2020
- Bijdragen januari 2020
- Bijdragen december 2019
- Bijdragen november 2019
- Bijdragen oktober 2019
- Bijdragen september 2019
- Bijdragen augustus 2019
- Bijdragen juli 2019
- Bijdragen juni 2019
In dit gastblog delen medewerkers van het Amsterdamse Bos interessante kennis en ervaringen. Van bijzondere bomen tot onze Schotse Hooglanders, van festivals tot educatie. Lees mee!
NB Bij elke weblog kan helaas maar één foto geplaatst worden. Kijk op onze facebookpagina voor méér foto's.
Reacties
Je kunt op een blog reageren via de knop, 'reageer' onder het bericht. Reacties worden een paar keer per week verwerkt. Dit betekent dat het even kan duren voor jouw reactie zichtbaar is.
In het Bos valt altijd weer wat nieuws te ontdekken. Soms struikel je er bij toeval over. Op andere momenten ga je het pas zien als iets of iemand je interesse ervoor heeft gewekt. Zo hoorde ik in november de Amsterdamse bomenconsulent Hans Kaljee vertellen over de eikvarens die op oude iepen in de stad groeien. Je kunt het hier terughoren. En dan denk je, het Bos is onderhand ook boven de tachtig. Toch eens opletten, als ze zelfs in de stad op bomen groeien. De winter is bovendien de beste tijd om eikvarens te spotten. Want die blijven de hele winter groen, terwijl de meeste bomen dan geen blaadjes hebben. Op de prachtige website Flora van Nederland vind je hoe je de eikvaren kunt herkennen.
Groeiende nieuwsgierigheid
Valentijn ten Hoopen houdt al tientallen jaren bij waar in Amsterdam muurplanten groeien. In 2004 werd hij tijdens zijn zoektocht door de stad afgeleid door een boomkruiper die langs de bast van een iep hipte. En toen zag hij de eerste eikvaren op een boom. Vanaf die tijd kijkt hij niet alleen naar muurtjes maar ook naar bomen. Onderhand heeft hij al 400 bomen met eikvarens gevonden. Bijna allemaal op oude iepen, maar ook enkele op plataan en wilg. En heel zeldzaam: in Amsterdam en omstreken staan ook negen lindes met eikvaren. Twee daarvan staan in ons Bos, hoorde ik van Valentijn. Vlak bij de Vierwindenbrug, stop 11 in de bruggenroute. Hoe meer ik hoorde, hoe nieuwsgieriger ik werd. Ook naar wat er nog meer aan varens in het Bos staan.
Eikvarens in de boom, maar ook op de grond
De eikvarens in de twee linden blijken nog wat klein. Maar een honderd meter verderop staan twee wilgen waarop de eikvarens veel groter zijn. Eikvarens hoeven overigens niet op bomen te groeien. Op noordhellingen in de duinen kan je ze bijvoorbeeld als bodembedekker tegenkomen. De vier bomen in het Bos waarop ik eikvarens vond, staan denk ik niet toevallig in de buurt het Thijssepark. In het Thijssepark groeien heel veel verschillende soorten varens. Geen daarvan in ...