Amsterdamse Boscast
Ons fantastische stadsbos is niet alleen heerlijk om te bezoeken. U kunt er nu ook thuis of onderweg van genieten. Met de Amsterdamse Boscast brengen we de natuur dichterbij. Luistert u mee?
Beleef een van de grootste stadsbossen van de wereld samen met de boswachters. Luister naar verhalen uit bijna 1.000 hectare natuur. Volg ons ook op Spotify of Apple.
Heeft u een vraag voor de boswachter of ecoloog over de Boscasts of een ander onderwerp? Mail die dan naar deboswinkel@amsterdam.nl, met in het onderwerp ‘Boscast’.
Afleveringen
27. Geen snipper de stad uit
Voor alle stammen van gekapte of omgewaaide Amsterdamse bomen zoeken we een duurzame bestemming. We brengen het hout terug in de stad, in de vorm van hekwerken, boombakken of gevelbekleding. Hout dat we niet zelf kunnen verwerken verkopen we op een houtveiling. Boswachter Claudia en projectleider Cor vertellen wat er allemaal gebeurt op de Houtwerf van de gemeente in het Amsterdamse Bos. U kunt de Boscast ook beluisteren via Apple.
26. Het oudste deel in de kijker
Boswachters Claudia en Olav wandelen door het oudste gedeelte van het Bos, dat is het gebied ten noorden van de Bosbaan. Ze blikken terug op de beginjaren van het Bos, bijvoorbeeld op de Banaan als populaire zwemlocatie. Ook praten ze over elementen zoals de Koenenkade en de Koenensluis, die hier al waren voordat het Bos werd aangelegd. Claudia en Olav zetten het oudste deel van het Bos in de kijker, wandel je mee? U kunt de Boscast ook beluisteren via Apple.
25. Bomen over Boswachters
Boswachter zijn, veel mensen lijkt dat een echte droombaan. Lekker de hele dag rondstruinen in de natuur, tussen de planten en de dieren. Wil jij weten of dat beeld klopt? In deze aflevering bomen boswachters Claudia en Pieter samen over hun veelzijdige baan als boswachter in het Amsterdamse Bos. U kunt de Boscast ook beluisteren via Apple.
Maand van de Biodiversiteit: 5 specials
24. Videopodcast: Biodiversiteit is overal!
De soortenrijkdom van onze planten, dieren en micro-organismen vormen samen de biodiversiteit van een gebied. Iedere schakel in dit systeem doet ertoe. Wat is biodiversiteit precies, waarom is het zo belangrijk en wat zijn de verschillen tussen bos- en stadsbiodiversiteit? Boswachter Claudia zoekt met ecoloog Sasja Voet en stadsecoloog Roy Veldhuizen de verdieping op over dit belangrijke onderwerp. U kunt de Boscast ook beluisteren via Apple.
23. Videopodcast: Vogelmonitoring in het Amsterdamse Bos
Het Amsterdamse Bos zit vol met vogels. Dankzij de verschillende biotopen binnen de 1000 hectare stadsbos, kunnen we per gebiedje ander soorten waarnemen. Zo is bijvoorbeeld het Schinkelbos de perfecte plek voor moerasvogels, die je ergens anders in het Amsterdamse Bos niet zult tegenkomen. Boswachter Claudia gaat in gesprek met boswachter Pieter Rust en beroepsvogelaar Jesse Zwart over het belang van vogelmonitoring, hun lievelingssoorten en het magische aan vogels. U kunt de Boscast ook beluisteren via Apple.
22. Dood hout leeft!
Het zachte, warme hout van dode bomen vormt de bron van leven voor veel soorten insecten en zwammen. Dood hout is dus goed voor de biodiversiteit. Het is ook geschikt om te schuilen en een goede plaats om een nest te bouwen. Boswachters Claudia en Pieter leggen uit hoe het zit. U kunt de Boscast ook beluisteren via Apple.
21. Herken de natuur en help mee
Ben je nieuwsgierig wat je ziet in het Bos én wil je helpen de natuur in kaart te brengen? Download de ObsIdentify-app van waarnemingen.nl en herken de natuur in één klik. Boswachter Claudia en adviseur Danny wisselen ervaringen uit. Ga jij de uitdaging aan om 1000 waarnemingen te doen in het Bos dit jaar? U kunt de Boscast ook beluisteren via Apple.
20. Alles is verbonden
Het Amsterdamse Bos monitort welke dieren er leven in het Bos, zo dichtbij de stad. Op die manier krijgen we ook in beeld hoe het is gesteld met het voedsel voor die dieren en hoe het gaat met de gezondheid van het Bos. Oftewel, alles is verbonden. Boswachters Claudia en Pieter gaan erover in gesprek. U kunt de Boscast ook beluisteren via Apple.19. De vos, een magisch dier
De vos komt voor in het Amsterdamse Bos. Je moet geluk hebben om hem te zien, want hij is met name ’s nachts actief. Ben je nieuwsgierig naar dit magische dier? Je hoort er alles over in deze Boscast met boswachter Claudia en ecoloog Sasja. U kunt de Boscast ook beluisteren via Apple.
18. Diversiteit aan vogels onder de rook van Amsterdam
De grootste diversiteit aan vogelsoorten in het Amsterdamse Bos vind je in het Schinkelbos. Dit moerasrijke natuurgebied met lage en ruige begroeiing trekt ook zeldzame soorten aan. Ga mee op pad met boswachter Claudia en beroepsvogelaar Arjan Dwarshuis en ontdek welke vogels ze allemaal horen en zien. U kunt de Boscast ook beluisteren via Apple.
17. Hommelkoninginnen in het Bloesempark
Hommelkoninginnen ontwaken in het vroege voorjaar uit hun winterslaap in het Bloesempark en voeden zich met nectar van de Japanse kers, een vroege voorjaarsbloeier. Boswachter Claudia en ecoloog Sasja vertellen er alles over. Boswachter Olav vertelt meer over het ontstaan van het Bloesempark en de Japanse tradities. U kunt de Boscast ook beluisteren via Apple.
16. Wild op Beeld
Welke dieren leven er allemaal in het Bos? We hangen wildcamera’s op om dat te monitoren. Zo hebben we de haas, vos, eekhoorn en zelfs boommarter op beeld. Boswachters Claudia en Peter vertellen alles over deze vorm van faunamonitoring. U kunt de Boscast ook beluisteren via Aple.
15. Het Bos veilig en vitaal
In het Bos controleren en onderhouden we de bomen. Langs de paden en wegen doen we dat om het Bos zo veilig mogelijk te houden voor bezoekers, dieper in het Bos om het Bos vitaal te houden. Boswachter Claudia en boomverzorger Maxim gaan samen op pad en leggen uit hoe dit werkt. U kunt de Boscast ook beluisteren via Apple.
14. Winterslaap en winterrust
Voor sommige dieren is er in de winter te weinig voedsel te vinden. Ze gaan in winterslaap en verlagen hun energieverbruik tot soms slechts 1% van de energie die ze in de zomer verbranden. Andere dieren gaan in winterrust. Zij sparen ook energie maar trekken er nog wel op uit om voedsel te zoeken. Boswachters Claudia en Peter geven tips hoe wij de dieren kunnen helpen in de winter. U kunt de Boscast ook beluisteren via Apple.
13. Natuurvriendelijke oevers
Een natuurvriendelijke oever heeft een geleidelijke overgang van water naar land. Op de drassige bodem en in het ondiepe water groeien oeverplanten en onderwaterplanten. Het is een goede plek om voedsel te vinden, te schuilen, op te groeien en voort te planten. Vissen, vogels, amfibieën, kikkers, padden, insecten en kleine zoogdieren profiteren daarvan. Boswachter Claudia en ecoloog Sasja vertellen er over. U kunt de Boscast ook beluisteren via Apple.
12. Klein leven in het grote Bos
Insecten zijn klein van stuk maar van groot belang voor de natuur. Ze helpen bij de bestuiving van planten en zijn een voedselbron voor andere dieren. Helaas wordt een groot aantal insectensoorten bedreigd met uitsterven. Luister naar het gesprek tussen Boswachter Claudia en ecoloog Sasja over deze kleine diersoort. U kunt de Boscast ook beluisteren via Apple.
11. Grote grazers
Schotse Hooglanders en Exmoor pony’s helpen ons bij het bosbeheer. Hun manier van grazen zorgt voor veel variatie in de hoogte van de begroeiing. Maak kennis met de Grote Grazers in het Bos in deze Boscast met Boswachter Claudia en kuddebeheerder Debby. U kunt de Boscast ook beluisteren via Apple.
10. Het Bos vanuit een ander perspectief
Als je het Bos beleeft vanaf het water, ervaar je het Bos vanuit een heel ander perspectief. In deze aflevering gaan boswachters Claudia en Pieter samen het water op. Ze vertellen ze wat ze zien onderweg en wat er zoal te doen is op en rondom het water. Balancerend in de kano praten ze over het zoeken naar balans tussen natuur en recreatie in stadsbos het Amsterdamse Bos. U kunt de Boscast ook beluisteren via Apple.
9. De eikenprocessierups te lijf
Haartjes van de eikenprocessierups kunnen voor de mens erg vervelend zijn. Elke rups die door dieren opgegeten wordt, wordt geen vlinder en legt geen eitjes waar nieuwe rupsen uit kunnen komen. Daarom planten we stinzenbollen en plaatsen we kasten voor vogels en vleermuizen, om de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan te trekken. Maar: hoe zit dat nou precies met die brandhaartjes? En hebben vogels daar geen last van? In deze Boscast hoor je er alles over van boswachters Claudia en Pieter. U kunt de Boscast ook beluisteren via Apple.
Week van de Biodiversiteit: 5 specials
8. Vogeleiland, diversiteit aan inheemse planten
Het Vogeleiland is een gebied aan de westkant van het Bos. Bij de aanleg van het Bos was het idee om een eiland voor vogels in te richten, maar na verloop van tijd is van het Vogeleiland een heemtuin gemaakt. Er zijn verschillende biotopen gecreëerd, zoals akkerlandschap, boslandschap en moeraslandschap. Wilt u weten wat er in die verschillende landschappen groeit en waarom dat belangrijk is? Boswachter Claudia en voorman Ecologie Beheer en Onderhoud Carolus vertellen er alles over in deze aflevering. U kunt de Boscast ook beluisteren via Apple.
7. Bodemleven, wat draagt het bij aan de biodiversiteit?
In de bodem leven verschillende organismen samen. Wist u dat er in 1 theelepel aarde meer leven zit dan dat er mensen op aarde leven? In deze aflevering gaan we op zoek naar bodemleven in het Amsterdamse Bos. Wat zijn bodemdiertjes en micro-organismen en hoe zit het met de symbiose tussen paddenstoelen en bomen? Boswachters Claudia en Peter gaan erover in gesprek en leggen uit hoe een rijk bodemleven bijdraagt aan de biodiversiteit. U kunt de Boscast ook beluisteren via Apple.
6. Ringslanghopen, waarom maken we die?
In het Bos leggen we broedhopen aan die de ringslang gebruikt voor voortplanting. Benieuwd waar de ringslang leeft, wat hij eet en of ringslangen gevaarlijk zijn voor de mens? Wilt u weten wat een broedhoop is en waarom het belangrijk is dat we die aanleggen? Boswachters Claudia en Peter vertellen er alles over in deze aflevering. U kunt de Boscast ook beluisteren via Apple.
5. Oeverlanden Amstelveense Poel, een bijzondere biotoop
De Amstelveense Poel is een veenplas in het Amsterdamse Bos die is ontstaan in de negentiende eeuw. De Oeverlanden liggen aan de westzijde van De Poel. Dit is een bijzonder ecosysteem in het Amsterdamse Bos. Wilt u meer weten over deze bijzondere biotoop? Boswachter Claudia en ecoloog Sasja gaan hierover in gesprek. U kunt de Boscast ook beluisteren via Apple.
4. Biodiversiteit, wat is dat?
Het Amsterdamse Bos is heel belangrijk voor de biodiversiteit van de regio. We zijn iedere dag bezig de waardevolle natuur in het Bos te behouden. Maar wat is biodiversiteit nu precies? Hoeveel soorten leven er in het Bos? En wat is een ecosysteem? Boswachter Claudia en ecoloog Sasja leggen het uit. U kunt de Boscast ook beluisteren via Apple.
3. Vliegende zoogdieren in de nacht
In het Amsterdamse Bos leeft een enorme diversiteit aan planten, bomen en dieren. Een van die diersoorten is de vleermuis, het enige zoogdier dat op eigen kracht kan vliegen. Onze boswachters Claudia en Peter praten over de slimme manier waarop vleermuizen in het donker hun prooi vinden. Wat eten vleermuizen eigenlijk? En waar en wanneer kun je ze in het Bos tegenkomen? U kunt de Boscast ook beluisteren via Apple.
2. Ontploffende natuur
In het voorjaar barst het weer van het leven. Claudia en Pieter bespreken wat er allemaal verandert nu de lente er aan komt. Vogels zingen uit volle borst, egels scharrelen rond, ringslangen gaan weer het water in en kikkers komen uit hun schuilplaatsen. Ook bij bomen zie je verandering. Kijk maar eens naar de esdoorns die hun isolatielaagjes loslaten nu het warmer wordt. U kunt de Boscast ook beluisteren via Apple.
1. Vroege Vogels
De eerste aflevering gaat over de broedvogelmonitoring. Wij werken daarin samen met de vogelonderzoekers van SOVON. De boswachters, begeleid door zingende vogels in het ontwakende Bos, vertellen over de relatie tussen het onderzoek en de ‘spiegel van beheer’. Benieuwd wat het mooiste was dat zij tegenkwamen in het Bos? Luister dan naar de Amsterdamse Boscast. U kunt de Boscast ook beluisteren via Apple.