Vier 90 jaar Amsterdamse Bos met Natuurfestival 'Bos van de Toekomst'
In 2024 bestaat het Amsterdamse Bos 90 jaar! Deze bijzondere verjaardag wordt gevierd op 25 en 26 september in het Bostheater met een speciaal samengesteld programma voor zowel kinderen als volwassenen.
In plaats van terugblikken kijken we vooruit: hoe ontwikkelt het Amsterdamse Bos zich de komende tien jaar tot het meest innovatieve stadsbos ter wereld, op het gebied van biodiversiteit, klimaatadaptatie, gezondheid en sociaal welzijn? Hoe worden we het Bos van de Toekomst.
Programma
Open de blokken om meer te lezen over een programma onderdeel en hoe je je aan kan melden.
BioBlitz
Woensdag 25 september | 15.00 - 23.00
Wie liever niet stilzit, kan woensdagmiddag (ook) meedoen aan de allereerste Amsterdamse Bos BioBlitz. Met een programma vol workshops en wandelingen (ook 's avonds) moniteren we op één dag zoveel mogelijk soorten in het Bos. We organiseren verschillende sessies om bijvoorbeeld de aanwezige soorten kevers, planten, vleermuizen, mossen of waterdieren in kaart te brengen.
We identificeren en registreren de verschillende soorten met de hulp van AI-tool ObsIdentify, aangesloten op wereldwijd biodiversiteitsplatform voor burgerwetenschap Waarneming.nl.
Voor zelfstandige deelname of deelname met een Vrije Missie, meld je je gratis aan. De gratis aanmelding is exclusief begeleide expedities en workshops.
Zou je graag deelnemen aan een (of meerdere) workshops en expedities? Dan kost een kaartje €5,- p.p. Met dit ticket kan je zoveel begeleide expedities volgen als je wilt, maar let goed op dat je je niet inschrijft voor overlappende programmaonderdelen.
Het hoofdprogramma van de BioBlitz, met begeleide expedities en wandelingen, is van 15.00 tot 23.00 uur op woensdag 25 september.
Daarnaast is het mogelijk om tussen 25 september 08.00 uur 's ochtends en 26 september 22.00 uur 's avonds soorten in te voeren in Waarneming.nl. Je bent van harte uitgenodigd om zelfstandig op pad te gaan en mee te doen.
Symposium: Het Bos van de Toekomst
Donderdag 26 september | 14.00 - 20.00
Door middel van boeiende lezingen van experts, nieuwe stemmen in het debat, interactieve workshops en inspirerende kunstinstallaties, buigen we ons over de vraag hoe ons stadsbos ook in de toekomst van waarde blijft voor de inwoners van de metropoolregio Amsterdam.
Er is onder meer een paneldiscussie over bos & biodiversiteit, met Simon Klingen, Remco Daalder en anderen, een bijdrage van Nadina Galle, internationaal bekend van TEDx en Forbes 30 under 30. Ook ontdek je rondom het Bostheater prikkelende kunstinstallaties van Jean-François Gauthier & Alexander Beeloo, Elza Bērziņa en Elmo Vermijs.
We sluiten de middag af met muziek en een borrel onder het groene bladerdek.
Spreekt de mix van steekwoorden ‘natuur', ‘technologie’, ‘beheer’ en ‘duurzaamheid’ je aan? Verzilver dan nu je plekje in het Bostheater op donderdag 26 september.
Interactieve kunstwerken
Woensdag 25 en donderdag 26 september
Ontdek op allebei de dagen rondom het Bostheater prikkelende kunstinstallaties van Jean-François Gauthier & Alexander Beeloo, Elmo Vermijs en Elza Bērziņa.
How Forests Think | Studio Elmo Vermijs
Altijd al benieuwd geweest hoe een bos denkt? Studio Elmo Vermijs geeft je een inkijkje. In dit project staat de ondergrondse intelligentie van Amsterdamse Bos centraal. Via een interactieve geluidsinstallatie wordt de bezoeker uitgenodigd om te ervaren en stil te staan bij deze vraag.
- Tijden
Woensdag 25 september | 12.00 - 19.00 uur (gratis te bezoeken)
Donderdag 26 september | 12.00 - 18.00 uur (gratis te bezoeken) - Workshop door bodemdeskundige Tanja Dekker en klimaatactivist Chihiro Geuzebroek
Woensdag 25 september | 19.30 - 21.30 uur (meer informatie & inschrijven)
How does it feel to be a Tree? | Elza Bērziņa
Ontwerper en kunstenaar Elza Bērziņa onderzoekt hoe lichamelijke sensaties ons kunnen helpen ons in te beelden hoe een bos voelt. Dit project is erop uit ons te helpen te transformeren van ‘ego’ naar ‘eco’ en zo de kloof te overbruggen tussen mens en natuur.
In dit kunstproject schuine streep workshop word je uitgenodigd om de lucht in te gaan. Word één met de bomen van het Amsterdamse Bos.
- Tijden
Woensdag 25 september | 12.00 - 19.00 uur (gratis te bezoeken)
Donderdag 26 september | 12.00 - 18.00 uur (gratis te bezoeken)
Living Earth | Jean-Francois Gauthier & Alexander Beeloo
Levende bodem van landschapsarchitect Jean-Francois Gauthier en architect Alexander Beeloo is een levend sculptuur en een pleidooi voor het bodemleven met als uitgangspunt een veerkrachtige natuur en klimaatadaptatie. Het maakt het onzichtbare zichtbaar: de ondergrondse opbouw van het Amsterdamse Bos wordt weergegeven in ‘bodemhorizonten’.
- Tijden
Workshops op donderdag 26 september tussen 12.00 - 13.00 uur en 13.00 - 14.00 uur. Inschrijven doe je hier (gratis deelname).
Kinderprogrammering voor basisscholen
Woensdag 25 september | 10.00 - 14.00
Op de ochtend woensdag 25 september is er een programma voor scholen in het Bostheater, met Gab Wildebras, de Tiktok-bioloog van dit moment.
Daarna is het tijd om zelf aan de slag te gaan! We hebben een spannende workshop ‘Biomimicry’ voorbereid, waarin de kinderen leren hoe we slimme ideeën uit de natuur kunnen nabootsen om de wereld te verbeteren en duurzamer te maken.
Ook gaan we de natuur in voor een wedstrijdje dieren en planten waarnemen. Wie spot de meeste verschillende soorten? Een volle bingokaart kan leuke prijzen opleveren, zoals een excursie met de Boswachter voor de klas.
Scholen kunnen hun klassen gratis aanmelden via dit formulier. Dit programma is samengesteld voor de groepen 3 t/m 6.
Het tweedaagse natuurfestival 'Het Bos van de Toekomst’ is een initiatief van het Amsterdamse Bos - gemeente Amsterdam.
Slideshow deluxe
Hooglander door Tom Zwerver
Koolschildwantsen door Tom Zwerver
Bostheater, locatie festival
Foto door Tom Zwerver
How does it feel to be a Tree? | Elza Bērziņa
Blauwe reiger door Tom Zwerver
How Forest Think | Studio Elmo Vermijs
Witte Kwikstaart door Tom Zwerver
Dagpauwoog door Tom Zwerver
Exmoor pony's door Tom Zwerver