Zorgplicht en dunnen
Jaarlijks wordt in een deel van het Amsterdamse Bos vanaf het najaar tot het voorjaar de zorgplicht uitgevoerd. Langs de paden worden de bomen met hoogwerkers gecontroleerd. Dood hout wordt verwijderd. Ook wordt een aantal bomen gekapt. Dit noemen we het ‘dunnen' van een bos. Door het uitvoeren van dunningen kan het bos zich goed ontwikkelen tot een gezond en oud bos met grote bomen.
Het Amsterdamse Bos is met ongeveer zes miljoen bezoekers per jaar een druk bezocht recreatie- en natuurgebied. Als eigenaar van het Amsterdamse Bos is de gemeente Amsterdam verantwoordelijk voor een veilig en gezond bomenbestand.
Jaarlijkse en vierjaarlijkse controle
Voor het uitvoeren van de (wettelijk verplichte) zorgplicht is het Amsterdamse Bos onderverdeeld in 4 werkblokken. Elk jaar worden in 1 werkblok de bomen langs de wegen en paden in bospercelen gecontroleerd op onder meer stabiliteit en vitaliteit. Ook wordt dood hout uit de kroon verwijderd.
Op plekken waar veel mensen verblijven, zoals op de speelweiden, worden de bomen jaarlijks gecontroleerd. Dit geldt ook voor de bomen langs autowegen en druk gebruikte doorgaande (fiets-)routes door het Bos.
Essentaksterfte
Er worden ook essen gekapt die zijn aangetast door Essentaksterfte. Deze aantasting wordt veroorzaakt door een uit Azië afkomstige schimmel en leidt tot afsterven van takken en delen van de kroon. Door essentaksterfte verzwakt de boom wordt deze ook gevoeliger voor stambreuk. De ziekte is helaas niet te bestrijden. Daarom zijn we genoodzaakt om de aangetaste bomen die een risico opleveren te verwijderen.
Dunnen van het Bos
Door sommige bomen te kappen krijgen de ‘buur-bomen' die blijven staan, meer groeiruimte. Ze krijgen meer takken en wortels en worden sneller dik. Stevige gezonde bomen zijn beter bestand tegen ziekten en stormen.
Blessen
De bomen die moeten wijken worden gemarkeerd met een feloranje streep (dit noemen we 'blessen') en worden omgezaagd of geringd. Het dode hout van de omgezaagde bomen laten we liggen. Hiervan profiteren allerlei mossen, planten en dieren. In de eerste 25 meter langs de paden halen we de meeste stammen weg. Dit past in het beeld van een parkbos dat we in een deel van het Amsterdamse Bos nastreven.
Veiligheid
Waar gehakt wordt vallen spaanders! Bij mogelijk gevaarlijke situaties worden paden afgezet. Wij verzoeken je de volgende regels in acht te nemen:
- ga niet voorbij de afzettingen
- ga niet in de bosdelen waar gewerkt wordt
- houd honden aan de lijn
Bedankt voor de medewerking!