Monumenten in het Amsterdamse Bos
In het Amsterdamse Bos zijn vijf monumenten te vinden: het Nationaal Dachaumonument, de Kruiwagen, het Tsunamimonument, de Stedenmaagd en een gedenksteen bij het Sportpark.
Dachaumonument
Het Dachaumonument is een nationaal monument dat is opgericht ter herdenking van de slachtoffers van concentratiekamp Dachau in de Tweede Wereldoorlog. De bevrijding van het kamp op 29 april 1945 wordt ieder jaar herdacht. De maker van het Dachaumonument is Niek Kemps. Zie ook dachau.nl/monumenten.
De Kruiwagen
De Kruiwagen werd in 1982 op de Grote Speelweide als monument geplaatst. Het is een eerbetoon aan alle mensen die tijdens de crisis in de jaren dertig van de vorige eeuw gewerkt hebben aan de uitvoering van het 'Boschplan' en met name de Bosbaan. De Kruiwagen werd gebruikt om de Bosbaan uit te graven. De aanleg van het Boschplan was een gemeentelijk werkverschaffingsproject. De Kruiwagen is ontworpen door Leon van der Heijden uit Amsterdam.
De gebruikte houtsoort is Azobé, bekend om z'n duurzaamheid. Taai en hard, evenals de tewerkgestelden waaraan het monument eer betoont.
Tsunamimonument
Dit monument bevindt zich in het Bloesempark. Het Bloesempark is een geliefde plek voor de Japanse gemeenschap in en rond Amsterdam. De bomen waren een gift van de Japanse vrouwenvereniging in Nederland. Elk jaar, wanneer de kersenbloesems bloeien, vindt het 'Hanami Matsuri' feest plaats. Er wordt dan gevierd dat de lente is begonnen, de bezoekers picknicken onder de bomen.
Op deze speciale plek voor de Japanse gemeenschap is in maart 2012 een monument onthuld ter nagedachtenis van de slachtoffers en getroffenen van de aardbeving en tsunami in Japan op 11 maart 2011. Het monument is uitgevoerd in zwart graniet met een Japanse tekst.
Stedenmaagd
In het Amsterdamse Bos is het originele en gerestaureerde beeld van de Stedenmaagd geplaatst aan de Koenenkade, bij de hoofdentree van het Bos voor fietsers en voetgangers. In het Vondelpark staat ook een beeld van de Stedenmaagd, zij zit daar op het hekwerk bij de ingang aan de Stadhouderskade. Een groene fietsroute tussen beide Stedemaagden verbindt de binnenstad met het Amsterdamse Bos.
Gedenksteen Sportpark
Bij de ingang van het Sportpark, net naast het Wagenerstadion staat een granieten gedenksteen voor oorlogsslachtoffers.
Museumtramlijn
Vanwege de cultuurhistorische waarde is het Amstelveense deel van de museumspoorlijn die loopt tussen Bovenkerk in Amstelveen en het Haarlemmermeerstation in Amsterdam, op 26 mei 2020 aangewezen als gemeentelijk monument. De Erfgoedcommissie ziet het spoortracé van grote waarde als onderdeel van de tussen 1912 en 1918 aangelegde Haarlemmermeerspoorlijnen. Alle in Amstelveen gelegen stationsgebouwen, spoorwegwachterswoningen en dienstwoningen hadden al een monumentale status. Bij de gemeente Amsterdam is een gelijk verzoek in behandeling.
Monumentale bruggen
Er zijn maar liefst 116 bruggen in het Amsterdamse Bos te vinden, vaak met een bijzonder ontwerp. Bijzonder zijn de 67 bruggen van architect Piet Kramer. Hij behoorde tot de architectuurstroming de Amsterdamse School. De architecten van de Amsterdamse School hadden een revolutionaire artistieke visie op architectuur en waren op alle terreinen van vormgeving actief. Ze ontwierpen naast gebouwen onder andere ook meubels, lampen, postzegels, beelden, affiches en bruggen.
Geen van de 67 bruggen van Piet Kramer zijn gelijk. Kramer zocht bij de ontwerpen naar een samenhang tussen constructie, materiaalgebruik, kleurgebruik, de omgeving en vormgeving. Een fraaie bruggenroute leidt langs enkele karakteristieke exemplaren.